Navigatie overslaan

Muse­um­tuin

Een bezoek aan De Buitenplaats is niet compleet zonder een wandeling door de tuin. Kom volledig tot rust en laat je verwonderen door de kunstwerken en prachtige bloemen en planten in de museumtuin.

Ontdek de museumtuin

Ontdek de verschillende deeltuinen die door centrale zichtassen van elkaar worden gescheiden en zijn onderbroken door hagen, het platanenprieel, de gloriëtta en de berceau met leiperen en een dak van wisteria. Alles met zijn eigen geur, zijn eigen groene architectuur en watergeluiden van fonteinen en waterloopjes.

Kunst in de tuin

In de museumtuin zijn verschillende kunstwerken te bewonderen. Op diverse plekken staan sculpturen opgesteld, onder meer van Hans Bayens, Fons Bemelmans, Lotta Blokker, Guus Hellegers, Eja Siepman van den Berg, Jan Steen en Charlotte van Pallandt.

Historische appelhof

In de museumtuin is een historische appelhof te vinden. Met de verschillende appels uit de appelhof worden in het Museumcafé heerlijke lekkernijen en gezonde gerechten bereid.

Het ontwerp van de tuin

De tuin bij Drents Museum De Buitenplaats en het 17de-eeuwse Nijsinghhuis is een gesamtkunstwerk van landschapsarchitect Jørn Copijn en tuinarchitect Charlotte Korthals Altes. Zij ontwierpen de tuin in samenspraak met Janneke van Groeningen (1943-2007), medeoprichter van het museum en bevlogen tuinliefhebber. 

Bij het tuinontwerp lieten zij zich inspireren door uiteenlopende tuinstijlen, zoals het classicisme, de barok, de cottage-en de natuurlijke stijl, maar ook door de tuinen van Bomarzo. Tussen 1996 en 2000 werd de Museumtuin ontworpen en gerealiseerd.

De oranjerie

In 2006 werd een Oranjerie aan de Museumtuin toegevoegd. De Oranjerie is ontworpen in de stijl van het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis

In de zeventiende eeuw hadden paleizen en buitenhuizen vaak een oranjerie. In deze tuinen mochten de ‘oranjeries’, de sinaasappels, niet ontbreken. Deze en andere exotische planten werden in kuipen in tuinen geplaatst en ’s winters opgeborgen in kassen. In de loop der tijd werden deze kassen steeds mooier en kregen ze de naam ‘oranjerie’.